Top

Zout en een hoge bloeddruk: hoe zit dat?

Zout en bloeddruk hebben een haat-liefdeverhouding. Er wordt vooral gezegd dat een hoge inname van zout zorgt voor een hoge bloeddruk. In deze blog van Tsuru Expert en Cardioloog Drs. Ruud van Langeveld lees je hoe het écht zit.

Zout en een hoge bloeddruk. Een magisch duo. Praat je over zout, dan heb je het over de kwalijke effecten op de bloeddrukwaardes. Instanties zoals het Voedingscentrum wijzen op dit nadelige verband: overmatig gebruik van zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk”.

Zout is mogelijk helemaal niet de booswicht waarvoor we hem houden. Door dieper in de wetenschappelijke literatuur hierover te duiken, begint geleidelijk die o zo onwrikbare overtuiging te wankelen.

(Te) weinig zout leidt tot hogere bloeddruk
Neem eens een recente studie uit 2017 waar meer dan 2600 mensen aan deelnamen. Aan het begin van het onderzoek hadden ze allemaal een normale bloeddruk. Na een vervolgperiode van 16 jaar kwamen de onderzoekers tot de totaal onverwachte vaststelling dat degenen die minder zout hadden gegeten een juist hogere bloeddruk bleken te hebben.

De wetenschappers noteerden: “terwijl we verwachtten dat zout positief was geassocieerd met zowel de systolische (boven) als diastolische (onder) bloeddruk bleek precies het omgekeerde het geval.” Degenen met de hoogste bloeddruk hadden het laagste zoutgebruik.

De grens tussen veel en weinig zout
Er doet zich hier iets voor wat bekend staat als de J-vormige curve. Aan het begin van de letter is het risico wat groter in geval je heel weinig zout inneemt. En aan de andere kant – veel zout – gaat de kans op een hoge bloeddruk eveneens omhoog. Alleen daar tussenin zit je veilig: niet te veel en niet te weinig.

De hoeveelheid zout die je dagelijks eet, doet er dus nog steeds wel degelijk toe. Alleen op een andere manier dan iedereen altijd dacht. Maar hoeveel is te veel, of te weinig?

Op dit moment ligt de officiële grens op 6 gram per dag. Dit komt overeen met ongeveer een halve eetlepel. Dat was precies de grens waar in bovengenoemd onderzoek het risico omhoog ging.

Ofwel, minder dan een eetlepel zout per dag verhoogt je kans op een hoge bloeddruk.

Zout en een hoge bloeddruk: hoe zit dat?

Zout en bloeddruk hebben een haat-liefdeverhouding. Er wordt vooral gezegd dat een hoge inname van zout zorgt voor een hoge bloeddruk. In deze blog van Tsuru Expert en Cardioloog Drs. Ruud van Langeveld lees je hoe het écht zit.

Zout en een hoge bloeddruk. Een magisch duo. Praat je over zout, dan heb je het over de kwalijke effecten op de bloeddrukwaardes. Instanties zoals het Voedingscentrum wijzen op dit nadelige verband: overmatig gebruik van zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk”.

Zout is mogelijk helemaal niet de booswicht waarvoor we hem houden. Door dieper in de wetenschappelijke literatuur hierover te duiken, begint geleidelijk die o zo onwrikbare overtuiging te wankelen.

(Te) weinig zout leidt tot hogere bloeddruk
Neem eens een recente studie uit 2017 waar meer dan 2600 mensen aan deelnamen. Aan het begin van het onderzoek hadden ze allemaal een normale bloeddruk. Na een vervolgperiode van 16 jaar kwamen de onderzoekers tot de totaal onverwachte vaststelling dat degenen die minder zout hadden gegeten een juist hogere bloeddruk bleken te hebben.

De wetenschappers noteerden: “terwijl we verwachtten dat zout positief was geassocieerd met zowel de systolische (boven) als diastolische (onder) bloeddruk bleek precies het omgekeerde het geval.” Degenen met de hoogste bloeddruk hadden het laagste zoutgebruik.

De grens tussen veel en weinig zout
Er doet zich hier iets voor wat bekend staat als de J-vormige curve. Aan het begin van de letter is het risico wat groter in geval je heel weinig zout inneemt. En aan de andere kant – veel zout – gaat de kans op een hoge bloeddruk eveneens omhoog. Alleen daar tussenin zit je veilig: niet te veel en niet te weinig.

De hoeveelheid zout die je dagelijks eet, doet er dus nog steeds wel degelijk toe. Alleen op een andere manier dan iedereen altijd dacht. Maar hoeveel is te veel, of te weinig?

Op dit moment ligt de officiële grens op 6 gram per dag. Dit komt overeen met ongeveer een halve eetlepel. Dat was precies de grens waar in bovengenoemd onderzoek het risico omhoog ging.

Ofwel, minder dan een eetlepel zout per dag verhoogt je kans op een hoge bloeddruk.