Zo ontwikkel jij je persoonlijke mantra

Geplaatst: 13 november 2017

Ontspanningsoefeningen laten je tot rust komen na een drukke werkdag, maar ook als je van jezelf rusteloos bent of veel piekert. Naast ademhalingsoefeningen kun je ook leren ontspannen met je eigen, unieke mantra.

Wat is een mantra?
Je gedachten en emoties hebben een grote invloed op je gedrag. Denk je negatief, dan voel je dit vaak door je hele lijf. Van oorsprong is een mantra bedoeld om je geest te bevrijden en beheersen. Ben je gespannen, dan spreek je deze mantra hardop uit. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet. Een mantra is een geluid, lettergreep of zin die je eerder in de ontspanningsmodus brengt. De kracht van de mantra ligt in herhaling en concentratie. Juist doordat je niet met piekergedachten bezig bent, kun je tot rust komen. Dit gaat samen met het ritme van je ademhaling en geluidstrillingen.

Een mantra betekenis geven
Er zijn twee voorwaarden voor een goede mantra. Allereerst is het belangrijk dat je een mantra positief formuleert. Dit kan een soort gezegde zijn, zoals ‘ik haal mijn geluk uit kleine dingen' of 'ik geloof in mezelf.' De eerste paar keren kan het onwennig aanvoelen om zoiets hardop te zingen of te herhalen. Pas als je vaker oefent met mantra’s, leer je om een rustig gevoel over jezelf uit te roepen. Ten tweede is het belangrijk dat je een mantra kiest waar je volledig in gelooft én wat bij jouw situatie, doelen en emoties past. Daarom is een mantra voor iedereen persoonlijk en uniek.

Het is de moeite waard om uit te proberen of een mantra voor jou werkt. Dit doe je door te beginnen met schrijven en iets uit te kiezen wat je mentaal het meeste bezighoudt. Sommigen hebben er baat bij, puur en alleen omdat ze zich dan kunnen concentreren op iets anders en daardoor ontspanning ervaren.

‘We are what we think. All that we are arises with our thoughts. With our thoughts, we make the world’

mantra     mentaal     oefeningen     ontspannen    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie