Zo houd je je hersenen scherp en gezond

Geplaatst: 19 februari 2018

Door je hersenen regelmatig uit te dagen, blijf je actief. Met nieuwe ervaringen worden namelijk meer verbindingen tussen verschillende hersengebieden gestimuleerd. Hoewel het niet is aangetoond dat brain exercise een soort wondermiddel is, kan het volgens professor dr. Dick Swaab wel de kans op alzeimer verkleinen.

Zoek prikkels
Mentale oefeningen zijn minstens net zo belangrijk als fysieke oefeningen. Bovendien hebben ze invloed op elkaar. Het is niet gek als je (werk)dagen bestaan uit een serie van routines, maar om je hersenen te stimuleren is het van belang dat je ze voedt met nieuwe prikkels. Dit kan de hele dag door. De truc is om zo veel mogelijk dingen anders te doen: denk aan tandenpoetsen met je andere hand. Hierdoor wordt de andere hersenhelft aan het werk gezet.

‘Brain power improves by brain use, just as our bodily strength grows with exercise’

Stimuleer je brein
Ochtend: kleed jezelf aan ná het ontbijt in plaats van ervoor (of andersom), zet een andere tv-zender op of kies een andere plek aan tafel om te ontbijten. Draag je horloge ondersteboven, zodat je hersenen moeten ‘nadenken’ zodra je er een blik op werpt. Wordt wakker met de geur van sinaasappel in plaats van koffie, of ga een rondje wandelen in de buitenlucht om je alertheid te vergroten. Neem een andere route naar je werk, of ga met de fiets als de situatie dit toelaat.

Middag: met hardop lezen gebruik je andere hersencircuits dan wanneer je voor jezelf leest. Merk je dat je vaak iets vergeet? Probeer de songtekst van een onbekend liedje te onthouden, of leer telefoonnummers van vrienden of collega’s uit je hoofd. Let op waar je spullen neerlegt in een kamer, en probeer je op een later tijdstip te herinneren waar het lag.

Avond: kies een andere keuken dan je normaal gewend bent. Zoek informatie over verschillende groenten en kruiden of vraag rond hoe je iets kunt bereiden. Ook tijdens het boodschappen doen kun je je hersenen trainen. Winkels zijn zo ingericht dat je het meeste op ooghoogte vindt. Neem eens de tijd om de schappen van boven tot onder te bekijken. Zie je iets nieuws? Bekijk het product en lees wat erin zit, zonder het te kopen.

Uiteindelijk gaat het er om dat je routines zo nu en dan bewust doorbreekt, zodat je mentale weerbaarheid wordt vergroot. Probeer een aantal mini work-outs en zie of er na verloop van tijd verbetering is. Dit kan een onderdeel zijn van je ochtendroutine, of juist na een drukke werkdag.


brein     gezondheid     mentale weerbaarheid     oefeningen     routine    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie