Wat is acupressuur?

Geplaatst: 15 april 2019

Misschien ben je al bekend met acupunctuur. Dit is een aanvullende en alternatieve geneeswijze waarbij met kleine naaldjes wordt gewerkt. Ze worden strategisch geplaatst op bepaalde plekken in de huid en werken pijnstillend. Een andere manier is acupressuur: druk uitoefenen op meridianen in het lichaam.

Acupunctuur en acupressuur
Zowel acupressuur als acupunctuur zijn ontstaan vanuit de Chinese klassieke geneeskunde. Namelijk vanuit de gedachte dat alles wat met je gezondheid te maken heeft, met elkaar verbonden is. Je lichaam en geest zijn een geheel. Inmiddels zijn deze alternatieve Chinese wijsheden, met de huidige kennis en middelen van nu, steeds meer Westers geworden. Voor beide geneeswijzen kunnen behandelingen worden gegeven om klachten te voorkomen of te verminderen.

Energiebanen in het lichaam
Bij acupressuur ligt de focus op de meridianen die door je lichaam lopen. Een meridiaan is een soort onzichtbare energiebaan, in de Chinese geneeskunde ook wel Qi (levensenergie) genoemd. Elke meridiaan geeft energie aan een orgaan en bijbehorend lichaamsdeel.

Een aandoening wordt gezien als een verstoring van deze energiebalans. Door hier - diepe - druk op uit te oefenen, kun je de genezing van aandoeningen die veroorzaakt zijn door een onbalans, bevorderen. Er wordt druk uitgeoefend met de vingertoppen, knokkels of met een voorwerp. Hoewel druk uitoefenen kenmerkend is voor acupressuur, kan er ook gebruikgemaakt worden van warmte en kruidenmengsels.

Bekijk hieronder een overzicht van meridianen:

shutterstock_378505090.jpg#asset:5000:blogthumb

Bron: Holistik

Het kan lastig zijn om de drukpunten vast te stellen. Ook lukt het niet iedereen om zich volledig te ontspannen. Daarom zijn de effecten van deze therapie bij iedereen anders. Enkele drukpunten zijn:

- De plek op de achterkant van de hand tussen duim en wijsvinger.
- Aan beide zijden van de top van de neus, recht boven de ooghoek, tegen de wenkbrauw aan

Acupunctuur en acupressuur worden onder andere gebruikt tegen spierkrampen en pijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, rugpijn of een slechte bloedcirculatie. Het wordt aangeraden om dit niet in een geval van ernstige ziekte of rondom de buik bij een zwangerschap toe te passen. Daarnaast wordt het aangeraden om altijd iets kleins te eten voor een behandeling. Dit voorkomt dat je flauw wordt.


acupressuur     alternatieve geneeswijze     behandeling     drukpunten     lichaam    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie