Veelvoorkomende slaapstoornissen

Geplaatst: 03 mei 2017

De meeste mensen slapen wel eens een of meerdere nachten wat minder goed. Het wordt pas een probleem op het moment dat dit chronisch wordt: op dat moment heb je met een slaapstoornis te maken. Enkele veelvoorkomende slaapstoornissen zijn insomnia en slaapapneu.

Insomnia
Er bestaat een verschil tussen af en toe slecht slapen en slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd. Dit is de meest voorkomende en herkenbare slaapstoornis. Officieel is er sprake van slapeloosheid als er minstens drie maal per week, gedurende een maand een verstoord slaappatroon voorkomt. Je herkent het aan het feit dat je moeilijk inslaapt en vervolgens vaak wakker wordt, of dat je goed inslaapt en dan na een korte tijd wakker wordt. Moeilijk inslapen, niet doorslapen en vaak op een vroeg (en vast) tijdstip wakker worden, zijn zeer herkenbare symptomen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Pijn en andere oorzaken zoals apneu, maar ook de omgeving hebben invloed op je nachtrust. Teveel geluid, licht, eten of een slecht matras kunnen je slaap behoorlijk verstoren. Een slaapstoornis kan ook het gevolg zijn van stress of onregelmatig werk, zoals ploegendienst. Als er sprake is van bovenstaande oorzaken, zullen die eerst aangepakt moeten worden. De slapeloosheid zal dan vanzelf minder worden.

'Tired minds don't plan well. Sleep first, plan later'

Slaapapneu
Snurken kan bij iedereen voorkomen, net als slapeloosheid. Het kan ook gebeuren dat je keel even helemaal ‘dichtvalt’ en je adem stopt, om vervolgens weer met een schokje op gang te komen. Als dat af en toe voorkomt is dat niet erg, maar vaker dan vijf keer per uur vraagt om verder onderzoek. Deze voortdurend terugkomende ademstop heet apneu. Ysbrand van der Werf heeft in zijn boek Iedereen Slaapt twee soorten apneu beschreven: één zoals hierboven, en een vorm waarbij de ademhaling vanuit je hersenen wordt onderdrukt. Dit gebeurt dan vooral in diepe slaap. Enkele tips om slaapapneu te beperken, zijn een verandering in leefstijl (zoals afvallen), een speciaal bitje en op je zij slapen. Een truc hiervoor is om een tennisbal op je rug te binden.

Een slaapstoornis zorgt ervoor dat je minder goed functioneert, zowel thuis als op het werk. Als je denkt dat je een slaapstoornis hebt, dan kun je een arts (bij voorkeur een slaapexpert) de diagnose laten stellen en een slaapdagboek bijhouden. Van daaruit kunnen er gespecialiseerde adviezen gegeven worden op het gebied van leefstijl.


apneu     slaapstoornissen     slapeloosheid     syptomen    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie