Top

Suiker, de verborgen brandstof

Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen en behoort tot de koolhydraten. Het zit bijvoorbeeld in fruit als fructose en in melk als lactose. In aardappelen en granen is het te vinden in de vorm van zetmeel. Daarnaast heb je nog kristalsuiker: het witte, korrelige goedje dat wordt toegevoegd aan onder andere gebak, ijs, snoep, frisdrank en chocola. Er kan onderscheid worden gemaakt in geraffineerd en ongeraffineerd.

Geraffineerde suikers
Suiker voorziet snel in energie, doordat het direct door het lichaam kan worden opgenomen. Dit veroorzaakt onder andere de welbekende ‘suikerdip.’ Geraffineerde suiker ontstaat wanneer alle vitamines, vezels en mineralen uit het sap van suikerbieten wordt gefilterd. Dit wordt vaak de leverancier van de ‘lege’ calorieën genoemd: je krijgt namelijk wel calorieën binnen, maar geen voedingsstoffen. Snoep zou je kunnen zien als een geperst en gevormd suikerklontje met een smaakje. Naast kristalsuiker zijn er nog vele andere vormen van suiker, zoals basterdsuiker, vanillesuiker, rietsuiker en druivensuiker. Ook de verkapte benaming ‘sacharose’ wordt wel eens gebruikt. Kristalsuiker wordt tegenwoordig vaak vervangen door bijvoorbeeld glucosestroop.

‘Create healthy habits, no restrictions’

Ongeraffineerde suikers
Ongeraffineerde suiker is minder of niet bewerkt, waardoor natuurlijke stoffen bewaard blijven zoals calcium, ijzer en magnesium. Daardoor heeft het een toegevoegde waarde ten opzichte van geraffineerde suiker. Deze vorm van suiker is niet wit en komt vaak al voor in voedingsmiddelen, zoals fruit. Andere voorbeelden zijn palmsuiker, onbewerkte honing, kokosbloemsuiker en ahornsiroop.
Dit wordt beter verteerd en minder snel in het bloed opgenomen. Hoewel er aan veel producten suiker wordt toegevoegd, zijn er ook veel voedingsmiddelen die wel natuurlijke suikers bevatten.

Het volledig vermijden van geraffineerde suiker is geen makkelijke taak. Een blik op het etiket kan al veel duidelijkheid geven over de hoeveelheid suiker in een product. Er bestaat niet zoiets als gezonde suiker, want alle vormen van suiker worden op dezelfde manier door het lichaam afgebroken. Op dit gebied kun je wel bewuste keuzes maken, zoals meer groenten eten en sauzen zo veel mogelijk zelf maken.

Suiker, de verborgen brandstof

Suiker levert op korte termijn veel energie voor je lichaam. De meest bekende variant van suiker is het witte, korrelige goedje, maar weet je ook welke termen er nog meer onder de categorie ‘suiker’ vallen?

Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen en behoort tot de koolhydraten. Het zit bijvoorbeeld in fruit als fructose en in melk als lactose. In aardappelen en granen is het te vinden in de vorm van zetmeel. Daarnaast heb je nog kristalsuiker: het witte, korrelige goedje dat wordt toegevoegd aan onder andere gebak, ijs, snoep, frisdrank en chocola. Er kan onderscheid worden gemaakt in geraffineerd en ongeraffineerd.

Geraffineerde suikers
Suiker voorziet snel in energie, doordat het direct door het lichaam kan worden opgenomen. Dit veroorzaakt onder andere de welbekende ‘suikerdip.’ Geraffineerde suiker ontstaat wanneer alle vitamines, vezels en mineralen uit het sap van suikerbieten wordt gefilterd. Dit wordt vaak de leverancier van de ‘lege’ calorieën genoemd: je krijgt namelijk wel calorieën binnen, maar geen voedingsstoffen. Snoep zou je kunnen zien als een geperst en gevormd suikerklontje met een smaakje. Naast kristalsuiker zijn er nog vele andere vormen van suiker, zoals basterdsuiker, vanillesuiker, rietsuiker en druivensuiker. Ook de verkapte benaming ‘sacharose’ wordt wel eens gebruikt. Kristalsuiker wordt tegenwoordig vaak vervangen door bijvoorbeeld glucosestroop.

‘Create healthy habits, no restrictions’

Ongeraffineerde suikers
Ongeraffineerde suiker is minder of niet bewerkt, waardoor natuurlijke stoffen bewaard blijven zoals calcium, ijzer en magnesium. Daardoor heeft het een toegevoegde waarde ten opzichte van geraffineerde suiker. Deze vorm van suiker is niet wit en komt vaak al voor in voedingsmiddelen, zoals fruit. Andere voorbeelden zijn palmsuiker, onbewerkte honing, kokosbloemsuiker en ahornsiroop.
Dit wordt beter verteerd en minder snel in het bloed opgenomen. Hoewel er aan veel producten suiker wordt toegevoegd, zijn er ook veel voedingsmiddelen die wel natuurlijke suikers bevatten.

Het volledig vermijden van geraffineerde suiker is geen makkelijke taak. Een blik op het etiket kan al veel duidelijkheid geven over de hoeveelheid suiker in een product. Er bestaat niet zoiets als gezonde suiker, want alle vormen van suiker worden op dezelfde manier door het lichaam afgebroken. Op dit gebied kun je wel bewuste keuzes maken, zoals meer groenten eten en sauzen zo veel mogelijk zelf maken.