Stop met zoeken naar een lang en gelukkig leven. Dit zijn de 4 belangrijkste pijlers

Geplaatst: 12 september 2018

Ikigai staat bekend als de Japanse filosofie voor een lang en gelukkig leven. Het is al eeuwenoud, maar nog steeds een voorbeeld voor velen. De filosofie staat haaks op de Westerse samenleving van nu, die gericht is op presteren, snelheid en altijd ‘aan’ staan.

Betekenis van Ikigai
Iki
staat voor leven en kai voor waarde. Je kunt dus zeggen dat Ikigai een formule is voor het vinden van je levensdoel, geluk of de zin van het leven. Het wordt ook wel omschreven als ‘de reden dat je ’s ochtends je bed uitkomt.’ Deze reden kan voor iedereen anders zijn, maar de kern is hetzelfde: het zijn vooral de kleine geluksmomenten die deze waarde toevoegen. Het mooiste aan dit verhaal? Uiteindelijk heeft iedereen, dus ook jij, een Ikigai. Bewust of onbewust.

Blue Zones
Er is veel onderzoek gedaan naar de Blue Zones, de gebieden in de wereld waar mensen het oudst worden. Zoals op het Japanse eiland Okinawa. De ouderen in deze gebieden geven aan dat ze mentaal actief blijven, en dat ze het belangrijk vinden om zich te omringen met familie en vrienden. Daarnaast eten ze gevarieerd en voor 80%. Ze eten zich dus nooit helemaal vol. Hun levenswijze is vooral plantaardig, met soms een klein stukje vlees op het menu. Veel ouderen hebben een moestuin waar ze dagelijks in tuinieren, wat voor beweging zorgt. Ze zijn vooral in de natuur actief. Dit helpt tegen een gehaaste levensstijl.

De vier pijlers voor een lang en gelukkig leven
Om je Ikigai te vinden, hoef je niet per se in een Blue Zone gebied te leven, of überhaupt in Japan. Een onderdeel van Ikigai is ook om te leren in het nú te leven. Voor sommigen lijkt geluk een eindeloze zoektocht, maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn vier belangrijke pijlers die bijdragen aan een lang en gelukkig leven:

1. Gezond eten. Vooral plantaardig, met zo min mogelijk suiker, gevarieerd en meerdere kleine maaltijden per dag.
2. Een rijk sociaal netwerk. In Okinawa heten deze groepen ‘moais.’ Goede vrienden en hechte familiebanden verrijken je leven. Je steunt elkaar in moeilijke tijden, maar deelt ook vreugde met elkaar.
3. Actief blijven. Voor de rest van je leven, en zowel mentaal als fysiek. Dit varieert van nieuwe dingen leren tot tuinieren, of een andere manier van matig intensief bewegen.
4. Stress beperken. Iedereen heeft wel eens last van stress, ook de mensen in de Blue Zones. Oefenen om bewust in het moment te zijn, beperkt het hebben van zorgen, waardoor je elke dag meer kunt genieten. Voor de een helpt een middagdutje, terwijl de ander stress van zich afschudt door regelmatig te mediteren of herdenken.

Kortom, van dit Japanse concept kunnen we nog veel leren. In een volgende blog lees je meer over manieren om je eigen Ikigai te vinden.


blue zones     filosofie     geluk     ikigai     japan     lang en gelukkig leven     pijlers     waarde    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


8 Reacties

 • Lotje

  Wat een mooie gedachte: Ikigai . Inderdaad merk ik dat met name actief blijven een vereiste voor ouderen is. En dan niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal. Daag je zelf uit eventueel met hulpmiddelen maar probeer bij de tijd te blijven!

  • Mathulk

   [Wachten op goedkeuring]

  • EllTark

   [Wachten op goedkeuring]

  • Mathulk

   [Wachten op goedkeuring]

  • Mathulk

   [Wachten op goedkeuring]

  • Mathulk

   [Wachten op goedkeuring]

  • EllTark

   [Wachten op goedkeuring]

  • Mathulk

   [Wachten op goedkeuring]

Plaats een reactie