Slaat je hart over? De reden is onschuldiger dan je denkt

Geplaatst: 04 juni 2018

Ken je het gevoel dat je hart overslaat? Je ervaart een plotseling opzwellend gevoel in de borst, of een rare bonk in de keel. Vaak onschuldig, maar er is een aanwijsbare reden.

Wanneer onschuldig?
Zodra je het hart überhaupt voelt kloppen, spreek je al van hartkloppingen. Een enkele keer versnelt je hart en jaagt kortdurend in een verhoogd tempo. Het kan een tel duren of minuten. Soms nog langer. Overslagen kunnen goed wel een dag aanhouden. Er is vaak een aanwijsbare reden. Bijna altijd is het onschuldig. Denk aan stress, uitgedroogd zijn, een (onschuldige en dagelijkse) ziekte en inspanningen. Maar houd in de gaten dat ook koffie en wat alcohol jagen van het hart kan veroorzaken. De lijst kan oneindig lang zijn.

Vervelend als je het hebt, maar wat kun je er zelf aan doen? Een aantal tips:

1. Probeer vooral te ontspannen.
Raak vooral niet in paniek. Stress kan het erger maken. Er gebeurt zelden iets ergs. Ga zitten en neem een ontspannen houding aan. Adem in door je neusgaten en uit door je mond. En hou dat gewoon eens een paar minuten vol, totdat je merkt dat het hart langzaam rustiger begin te worden.

Probeer op andere momenten als je hart rustig is, geregeld even te ontspannen door een aantal keren bewust zo’n ademhalingsoefening te doen. Lees ook: welke ademhalingsoefeningen kan ik doen?

2. Stimuleer de Vaguszenuw.
De Vaguszenuw is een belangrijke zenuw die je hartritme regelt en op bepaalde plaatsen van het lichaam kan worden gestimuleerd. Je kunt dat zelf doen. Knijp je neus dicht en hou je mond gesloten. Pers alsof je een lastige stoelgang hebt. In feite moet je dus heel krachtig uitademen tegen een gesloten neus en mond. Hou dat 5 tellen vol. Wat ook kan helpen, is je gezicht met ijskoud water sprayen.

3. Hoest uit alle macht.
Hoesten verhoogt de druk in je borstkas. Dat kan een onmiddellijk gunstig effect op je ritme hebben.

4. Drink water.
Heb je het idee dat je uitgedroogd bent? Drink dan voldoende water. Lees ook: hoe weet ik of ik genoeg drink?

5. Zorg ervoor dat je genoeg magnesium binnenkrijgt.
Dat gaat natuurlijk via wat je eet, en werkt alleen op de langere termijn. Magnesium kalmeert. Eet noten zoals amandelen. Gebruik sesamzaadjes. Pindakaas, avocado, bananen, donkere chocolade, spinazie en donkere bladgroenten zitten ook boordevol magnesium.

In veel gevallen zijn hartkloppingen helemaal onschuldig. Alleen maar lastig. Hou eens bij wanneer je ze krijgt. Probeer een patroon te ontdekken. Krijg je het na het eten van bepaald voedsel, na het drinken van wat wijn of juist eerder onder spanning? Houd hiervoor een klein overzichtje bij.


hart     hartkloppingen     hartritme     ontspannen     tips    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie