Omgaan met negatieve emoties

Geplaatst: 04 april 2018

Zelfkennis is onmisbaar voor meer geluk en een zinvol bestaan. Het bepaalt namelijk op welke manier je omgaat met emoties, positief en negatief. De meeste gedachten zijn onbewust, waardoor ze vaak verschijnen voordat je het in de gaten hebt. Dit heeft ook weer invloed op je gedrag.

Emoties als reactie
Gedachten komen voort uit je onderbewustzijn en je bewustzijn, maar het merendeel verloopt onbewust. Voordat je negatieve emoties kunt herkennen, moet je eerst weten dat je ze hebt en op welke momenten ze opspelen. In het boek Emotioneel meesterschap van Life Coach Jan-Luc Spaninks komt e-motie (e = energie en motie = beweging) naar voren als de energie die je aanzet tot handelen en dus tot bepaald gedrag. Een negatieve emotie is een reactie op negatieve gedachten, die vaak aangeleerd zijn. De situatie maakt deel uit van het proces dat leidt tot een emotie, maar is niet de kern.

Reactie op situaties
Door dagelijkse prikkels kan het veel moeite kosten om je bewust te worden van je eigen emoties, terwijl rust een goede graadmeter is om te weten wat er in je hoofd speelt. Actie leidt in de meeste gevallen tot reactie, vooral wanneer zich problemen voordoen. Wanneer de automobilist achter je aan het bumperkleven is, denk je al snel ‘wat een etterbak!’ en voel je je onmiddellijk boos of geïrriteerd. Dit kan zich uiten in negatief gedrag. Hierbij is je boos voelen de negatieve emotie als reactie op de situatie, en toeteren of veel langzamer rijden mogelijk gedrag.

‘The heart of change is in the emotions’

Leren omdenken
Deze situaties zijn in beide gevallen niet echt te sturen. Daarbij spelen je gedachten de beïnvloedende rol: je krijgt kritiek van je werkgever of collega, denkt dat hij of zij je niet mag en voelt je gekwetst. Het gaat erom dat je jezelf traint in omdenken. Je kunt namelijk ook denken dat je werkgever of collega betrokken wil zijn en analyseren hoe je de kritiek in je voordeel kunt gebruiken, of dat de bestuurder zich niet bewust is van zijn gejaagde gedrag. Dit zorgt voor meer innerlijke rust en optimisme, omdat het geen negatieve emotie aantrekt.

Met gedachten is het dus mogelijk om je emotionele staat te sturen. Dit proces vereist oefening en geduld. De boodschap is: wacht niet tot de omstandigheden veranderen, maar verander je gedachten ten aanzien van de omstandigheden. Dit de essentie om negatieve emoties om te zetten in positieve(re) emoties, en daarmee ook eerder voor elkaar te krijgen wat je wenst.


bewustzijn     emoties     gedachten     gedrag    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie