Sporten heeft geen zin voor je gewicht - en wel om deze redenen

Geplaatst: 08 oktober 2018

Sporten vraagt energie en daarmee kilocalorieën. Daar is geen speld tussen te krijgen. Hoe kan het dat het voor ons gewicht zo weinig verschil maakt? Het antwoord lees je in deze blog van cardioloog en Tsuru expert Drs. Ruud van Langeveld.

Door te bewegen verbrand je meer kilocalorieën. Klinkt goed, zou je zeggen. Toch zijn er enkele aanwijsbare redenen waardoor je misschien niet écht afvalt.

Reden 1: Je overschat de winst van bewegen.
Op de eerste plaats valt het nogal mee met die calorie-verbranding door sporten. Zo lieten Canadese wetenschappers vrijwilligers op een loopband elk 200 kilocalorieën eraf rennen. Het gemiddelde idee bij de proefpersonen was dat ze geen 200, maar 800 kilocalorieën hadden verbruikt. Vier keer meer.

Je denkt dat je een hele maaltijd wegsport, terwijl het in feite maar om een klein tussendoortje gaat. De bewegingsfactor van iemand die de hele dag achter zijn computer zit, en thuis niet verder komt dan schakelen tussen verschillende tv-zenders is ongeveer 1.3. Als hij elke dag gaat bewegen en zich daarbij in de sportschool niet ontziet, stijgt dat naar 1.7.

Op basis van een Basal Metabolic Rate van 1500 kcal is het verschil ‘slechts’ 500 kcal. Je bent lekker bezig geweest, je zweet overal en je spieren zijn duidelijk toe aan rust. Maar je lijf verbrandt uiteindelijk dus minder dan je zou verwachten.

Reden 2: Je lichaam heeft automatisch de neiging om te gaan compenseren.
Een andere reden is dat je lichaam automatisch de neiging heeft om verloren energie weer terug te krijgen. Bij het voorbeeld van 500 kcal extra hierboven, wordt dit verschil zo weer weggewerkt. Het gevolg is namelijk dat je lichaam ergens anders op gaat bezuinigen. Er zijn aanwijzingen dat dit gebeurt door meer te eten. Dat proces verloopt grotendeels zonder dat je het in de gaten hebt. Je krijgt bijvoorbeeld honger na het sporten, of wordt lui waardoor je de rest van de dag niets meer doet. Zo blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek.

Dat idee – ik heb de hele maaltijd van gisteravond verbrand, dus iets extra’s vandaag moet kunnen – doet al het verlies aan gewicht teniet.

“Sporten? Zie je wel, het heeft toch helemaal geen zin!’’

Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht. Doe je het niet om af te vallen, dan zou het om andere reden wel verstandig zijn. Bewegen en sporten geven je gezondheid een boost, en verminderen het risico op hartkwalen en andere chronische aandoeningen. Wetenschappelijk blijkt, maar enigszins overdreven: beter wat voller, maar toch gezond door een actieve leefstijl dan bewegingsloos, ongezond en slanker.

De belangrijkste les? Reken je niet rijk. Denk niet dat sporten je immuun maakt voor gewichtstoename. Besef dat het aantal verbruikte kilocalorieën bescheiden is. Wie toch de kilo's eraf wil krijgen, kan beter letten op het gebruik van suikerrijke drankjes en tussendoortjes.


afvallen     basal metabolic rate     calorieën     energie     gewicht     sporten    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie