Maak jij onderscheid tussen medisch nepnieuws en feiten?

Geplaatst: 06 februari 2019

'Fake news' is op dit moment een populaire term. Niet altijd belangrijk genoeg om wakker van te liggen. Zodra het gaat om onze gezondheid, ligt dat toch anders. Het kan schade veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben.

In een heel recent artikel, geschreven door meer dan 25 hoofdredacteuren van cardiologische tijdschriften, wordt gewaarschuwd tegen de gevaren van medische misinformatie.

Blindelings vertrouwen
We vertrouwen de luchtvaartwetenschap zodra we aan boord stappen van een vliegtuig. We vertrouwen de wetenschap en de techniek die zitten achter onze smartphones en computers. We lopen zonder gevoel van dreiging over een brug, omdat we weten dat de bouwkundige ingenieurs goed werk hebben geleverd. Zodra het gaat over ons lichaam, worden we met zijn allen sceptisch. Mensen laten zelfs medicijnen staan, omdat ze “het niet vertrouwen''. Gelezen op internet. Gehoord van vrienden. Gezien op tv.

Potentieel gevaar voor gezondheid
Het meest bekende is het rumoer over statines, de bekendste cholesterolverlagende geneesmiddelen. Vanuit de media worden de nadelen sterk overbelicht waardoor patiënten weigeren deze - soms reddende - pillen in te nemen. Afwezigheid van medische kennis is geen beletsel. Dat is niet alleen ergerlijk. Het is potentieel gevaarlijk.

De hele discussie over de gevaren van vaccinaties wordt gevoed vanuit een niet-medische hoek. Nog steeds waart de gedachte rond dat je van vaccineren autisme krijgt, ondanks de overtuigende argumenten tegen. Het komt nogal eens voor dat robuuste medische data verdacht worden gemaakt op social media en andere informatiebronnen. Artsen worden financiële belangen toegedicht. Winstbejag bij de geneesmiddelenindustrie wordt groots uitgelicht.

Het is niet altijd eenvoudig om te geloven dat die of die pil je kans verlaagt op een hartaanval over 5 jaar. Je merkt er nu niets van, dus wie zegt dat het werkt? Het is anders dan het zetten van een gebroken been. Je gaat naar de chirurg die je opereert, en wordt onmiddellijk bevrijd van een heleboel pijn.

Wat kun je er zelf aan doen?
Blijf vooral lezen en informatie tot je nemen. Maar geloof niets en niemand op voorhand die geen medische achtergrond heeft. Ben kritisch, stel vragen en beschouw je arts als een partner. Deze verspreidt zeker geen misinformatie.

'Het is niet altijd eenvoudig om te geloven dat die of die pil je kans verlaagt op een hartaanval over 5 jaar'
Drs. Ruud van Langeveld, Cardioloog en Tsuru Expert
- Drs. Ruud van Langeveld, Cardioloog en Tsuru Expert

data     fake news     gezondheid     medisch     misinformatie     nepnieuws     social media    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie