Aandacht voor je eetpatroon

Geplaatst: 05 december 2016

De laatste jaren is de keuze in voedsel enorm toegenomen. Nog maar twee generaties geleden was het normaal om te eten wat er in de directe omgeving werd verbouwd, maar tegenwoordig is er juist eerder sprake van keuzestress in voeding. Uit onderzoek is gebleken dat je gemiddeld 200 voedingskeuzes maakt op een dag. Een deel daarvan is onbewust.

Oorsprong
Ondanks dat er steeds meer initiatieven zijn die de nadruk leggen op de herkomst van voedsel, leef je nog steeds ver van hoe voedsel echt wordt geproduceerd: voorverpakte en kant-en-klare voedingsmiddelen waren vroeger niet bekend. Tegenwoordig word je psychisch sneller in beslag genomen door voeding. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je niet eet om te leven, maar leeft om te eten. Iedere dag verschijnen er talloze nieuwe producten op de markt die het aanbod alleen maar groter en gevarieerder maken, maar die ongeveer 15 jaar geleden nog niet eens bestonden. Hoe weet je nog wat gezond en goed is?

'You have two choices, to control your mind or to let your mind control you'

Aandacht
De gemiddelde gezondheid en levensduur is nu beter dan decennia geleden. Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met voedsel. Het is zelfs zo dat welvaartsziekten zoals obesitas ontstaan door teveel eten of verkeerde samenstellingen van maaltijden. Aan voeding zelf kun je niet altijd zien (of proeven) of het schadelijk is. Als je daar voortdurend over na moet denken en extreem secuur moet letten op wat nu gezond of ongezond is, krijg je sneller te maken met keuzestress. Het begin tegen deze vorm van stress is bewustwording: nog los van wat je eet, gaat het er ook om hoeveel en wanneer je eet. De meeste beslissingen rondom voedsel worden namelijk intuïtief genomen.

De boodschap is om op een verstandige manier aandacht te besteden aan wat je dagelijks eet en drinkt, zonder in paniek te raken. Eten volgens een bepaald regime kan helpen om keuzestress te vermijden, omdat het aanbod van voedingsmiddelen op deze manier wordt ingeperkt. De eerste stap om iets te veranderen is om te luisteren naar je lichaam en je keuzes hierop te baseren. Soms geldt namelijk nog steeds: less is more.


aandacht     bewustwording     eten     gezond     gezondheid en leven     keuzestress     mentale weerbaarheid     stressreductie     vitaliteit     voedingspatroon    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie