Kan het weer je humeur beïnvloeden?

Geplaatst: 08 maart 2018

Het klinkt logisch dat je er niet vrolijk van wordt als je voor de zoveelste keer door de plenzende regen moet fietsen. Als het zonnetje schijnt, is dit wel het geval. Toch is het opvallend dat er weinig onderzoek is gedaan naar het weer in relatie tot stemming.

Meerdere leefstijlgebieden
Dat het weer invloed heeft op je humeur, lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er weinig goed onderbouwde onderzoeken over te vinden. Mogelijk omdat je stemming afhankelijk is van meerdere factoren waaronder leeftijd, genen en voorkeuren. Zo kan een slecht humeur door kou en regen, maar ook door gebrek aan slaap of weinig beweging komen. Theo Klimstra heeft een onderzoek onder adolescenten gedaan naar de stemming bij weertypen. Hij hanteerde een verdeling tussen zomerliefhebbers, zomerhaters, regenhaters en neutraal (geen effect). Het blijkt dat er een relatie is tussen het weertype en de stemming van de moeder en de minderjarige. Hij onderstreept echter dat de verschillen tussen de onderzochten zo groot is dat er onvoldoende bewijs is voor de invloed van weer op stemming.

'I am sorry for the things I said when it was winter'

Positieve en negatieve stemming
Niet iedereen houdt van de winter, maar ook niet iedereen is te porren voor de hete zomermaanden. Een onderzoek van hoogleraar Jaap Denissen over de effecten van weer op dagelijkse stemming, laat zien dat de dagelijkse invloed van het weer meer impact heeft op een negatieve stemming dan het een positieve stemming versterkt. Hogere temperaturen kunnen een negatieve stemming opvijzelen, terwijl wind of niet genoeg zon ervoor kan zorgen dat iemand die al een negatieve stemming heeft, zich alleen maar slechter gaat voelen.

Stemming en hitte
Is dit de reden dat velen last hebben van extreme stemmingswisselingen die seizoensgerelateerd zijn? In de winter of herfst is het aannemelijk dat mensen vaker binnen zitten dan in de zomer, waardoor er een vitamine D tekort kan ontstaan. Dit speelt een grote rol bij allerlei functies in het lichaam, maar ook bij stemming. Aan de andere kant is het zo dat naarmate de leeftijd stijgt, de kans op gezondheidsrisico’s bij mooi of zelfs het weer toeneemt. Hogere temperaturen zorgen er dan niet per se voor dat een negatieve stemming wordt omgezet in een positieve. Volgens onderzoeker Hsiang is er zelfs een link tussen extreme hitte en meer agressie.

Als het om weer en stemming gaat, zijn er grote individuele verschillen. Schroom dus niet om ondanks alles van de frisse buitenlucht te genieten, want dit is zowel fysiek als mentaal belangrijk. Hoewel de meesten gewoon zullen genieten van de zon, bestaan er ook mensen die zich beter voelen als het slecht weer is.


effecten     gedrag     stemming     weer    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie