Top

Is zeewier gezond of een hype?

In landen zoals Japan en China is zeewier al lange tijd een onderdeel van gerechten. In Nederland is het nog niet zo populair. Gaan we de komende jaren meer zeewier op ons bord zien?

Zeewier is voor velen geen dagelijkse kost. Misschien ken je het alleen in de vorm van een sushirol. Is het een hype of kleven er toch gezondheidsvoordelen aan?

Bron van vitamines
In landen zoals Japan en China wordt zeewier al lange tijd gebruikt in de traditionele keuken. Zeewier bevat een aantal vitamines en mineralen, zoals jodium, eiwitten, ijzer, vitamine B1, visvetzuren, magnesium en vitamine B. Ook bevatten ze vezels. Dat maakt ze een gezond alternatief voor bijvoorbeeld vlees, maar ook als groente bij de maaltijd. De hoeveelheid vitamines en mineralen bij zeewier verschilt per soort. Niet alle zeewieren zijn eetbaar. De meest voorkomende eetbare zeewieren zijn wakame, zeesla, nori en kelp.

Groente van de toekomst?
De komende jaren wordt er door het kabinet miljoenen uitgegeven aan de zeewierteelt in Nederland. Dit laat zien dat zeewier toch wel erg belangrijk begint te worden als eiwitbron en plantaardige vervanger. Toch is de pure smaak van zeewier niet bij iedereen geliefd vanwege de typische ‘zeesmaak.’ Een manier om vaker zeewier te eten, is door het te verwerken in gerechten. Denk aan de welbekende sushirol, zeewierpasta en zeewiersalade, of als kruiden in een soep.

Het feit dat er steeds meer aandacht komt voor zeewier, betekent dat er wel degelijk manieren zijn om het vaker op je bord te krijgen. Het is gezond en een goede aanvulling op je eetpatroon. Hiervoor geldt dat afwisseling belangrijk is: zeewier bevat namelijk over het algemeen vrij veel jodium.

Is zeewier gezond of een hype?

In landen zoals Japan en China is zeewier al lange tijd een onderdeel van gerechten. In Nederland is het nog niet zo populair. Gaan we de komende jaren meer zeewier op ons bord zien?

Zeewier is voor velen geen dagelijkse kost. Misschien ken je het alleen in de vorm van een sushirol. Is het een hype of kleven er toch gezondheidsvoordelen aan?

Bron van vitamines
In landen zoals Japan en China wordt zeewier al lange tijd gebruikt in de traditionele keuken. Zeewier bevat een aantal vitamines en mineralen, zoals jodium, eiwitten, ijzer, vitamine B1, visvetzuren, magnesium en vitamine B. Ook bevatten ze vezels. Dat maakt ze een gezond alternatief voor bijvoorbeeld vlees, maar ook als groente bij de maaltijd. De hoeveelheid vitamines en mineralen bij zeewier verschilt per soort. Niet alle zeewieren zijn eetbaar. De meest voorkomende eetbare zeewieren zijn wakame, zeesla, nori en kelp.

Groente van de toekomst?
De komende jaren wordt er door het kabinet miljoenen uitgegeven aan de zeewierteelt in Nederland. Dit laat zien dat zeewier toch wel erg belangrijk begint te worden als eiwitbron en plantaardige vervanger. Toch is de pure smaak van zeewier niet bij iedereen geliefd vanwege de typische ‘zeesmaak.’ Een manier om vaker zeewier te eten, is door het te verwerken in gerechten. Denk aan de welbekende sushirol, zeewierpasta en zeewiersalade, of als kruiden in een soep.

Het feit dat er steeds meer aandacht komt voor zeewier, betekent dat er wel degelijk manieren zijn om het vaker op je bord te krijgen. Het is gezond en een goede aanvulling op je eetpatroon. Hiervoor geldt dat afwisseling belangrijk is: zeewier bevat namelijk over het algemeen vrij veel jodium.