Hoe meet ik snel mijn hartslag?

Geplaatst: 25 april 2018

Wat is je pols?'' Het is een van de meest gebruikte termen in een medische omgeving. Ook bij hardloopwedstrijden en trainingen hoor je er vrij veel mensen over praten. Lees hieronder hoe je snel en makkelijk je eigen hartslag kan meten.

Waar komt het vandaan?
De polsslag is een snelle meting van een van de meest belangrijke functies van het hart: de hartslag. In ons taalgebied verwijst het woord 'pols' niet alleen naar de plaats waar je die hartslag kunt meten, maar geeft het tegelijkertijd het verband aan met 'pulse': de snelheid waarmee….

De pols is in essentie het uitzetten van de slagader. Dit opzwellen is het gevolg van een zich herhalende schokgolf. Elke keer als het hart samentrekt, pompt het daarbij een hoeveelheid bloed weg dat tegen de vaatwand duwend zich een weg baant. Tijdens het wegpompen volgt in de slagader een drukgolf, die weer verdwijnt op het moment dat het hart tussen de slagen door even rust.

Hoe meet ik mijn pols?
Er zijn een tweetal handige plaatsen op je lichaam om die pols te meten. Bekend is natuurlijk de pols zelf, maar in de praktijk is het meestal eenvoudiger om de halsslagader te gebruiken. In dat geval plaats je de wijs- en middelvinger naast elkaar lichtjes gebogen onder het kaakgewricht waar deze samenkomt met de hals. Niet drukken, maar lichtjes een beetje aftastend de beweging opzoeken met de platte kant van de vingers.

Tellen
Hoe lang je vervolgens telt maakt niet uit. Een tel of 15 is echter te kort, omdat er dan gemakkelijk telfouten kunnen optreden. Een enkele overslag gedurende deze 15 seconden, en je kan je foutmarge al met een factor vier vergroten. Het meest handige is om 30 seconden te tellen en dit te vermenigvuldigen met 2. Uiteraard krijg je dan het aantal hartslagen per minuut.

Kies het goede moment uit om te meten. Het beste en meest betrouwbare is vroeg in de ochtend, zelfs voordat je uit bed komt. Je kunt een lijstje bijhouden door elke dag even te meten. Met de tijd leer je de verschillen per dag in dat geval enigszins te interpreteren. Een normale polsslag hoort ongeveer tussen de 60 en 80 slagen per minuut te zijn. Die snelheid reflecteert een normale gezondheid.

Volgens de boekjes is strikt genomen een hartslag tot 100 normaal, maar in werkelijkheid is dat veel te hoog. Hoe dichter bij de 60, hoe beter.


hartslag     lichaam     meten     polsslag    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie