GI waarden: goede en slechte koolhydraten

Geplaatst: 21 juli 2016

Koolhydraten worden vaak gezien als dikmakend. Voor een gezond eetpatroon is het belangrijker om te letten op wat voor soort koolhydraten je eet. Uiteindelijk heb je koolhydraten nodig als brandstof, maar er is wel een onderscheid te maken tussen koolhydraten met een lage glycemische index (GI) waarde en die met een hoge glycemische index waarde.

Glycemische Index
De GI waarde geeft aan hoe snel of langzaam koolhydraten worden verteerd en als glucose worden opgenomen in het bloed. De GI wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. GI waarden zijn een goede richtlijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wat vooral bij diabetes noodzakelijk is. Naarmate de GI waarde hoger wordt, bevat het product steeds meer snelle koolhydraten. Deze koolhydraten veroorzaken een sterke en snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Een product met een GI waarde onder de 50 heeft complexe, langzame koolhydraten. Deze worden niet zo snel opgenomen door je lichaam en geven een zwakkere stijging van de glucosespiegel. Een maatstaf die je kunt hanteren is: gezond is kleiner dan 50, gemiddeld is tussen de 51-69 en ongezond is groter dan 70. Door de GI waarde laag te houden, krijg je minder last van bloedsuikerpieken en is de kans op diabetes type 2 kleiner.

Lage of gemiddelde GI waarde
Quinoa, volkorenpasta, zilvervliesrijst, zoete aardappel, verse groenten: sla, tomaat, aubergine, courgette, (kikker)erwten, kidneybonen, sojabonen, sperziebonen, linzen, melk, yoghurt, roggebrood, fruit, noten: walnoten, cashewnoten, pinda's en bittere chocolade.

Hoge GI waarde
Witte pasta, witte rijst, witbrood, chips, cornflakes, popcorn, aardappelpuree, gebakken of gekookte aardappelen, mais, gierst, bagels, croissants en candybars.

De GI waarden zijn gebaseerd op een gemiddelde en op basis van de hoeveelheid koolhydraten in een product. De lijst is gebaseerd op de International table of Glycemic Index van Foster-Powell. Het kan lastig zijn om de GI waarde te bepalen, omdat de hoogte kan variëren door de samenstelling en bereiding van voedingsmiddelen. Kortom: de essentie is dat je vooral naar je lichaam luistert, een balans zoekt en doet wat goed voelt.

'Good food is very often, even most often, simple food'

bloedsuikerspiegel     GI waarden     glycemische index     koolhydraten    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie