Top

Gezond beleg is het halve werk

Wat kies jij op je brood? De belangrijkste richtlijnen zijn om te letten op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en genoeg te variëren met je ontbijt of lunch.

Een gezond eetpatroon begint bij de invulling van je ontbijt en lunch. Sommige belegsoorten zijn beter dan andere. Om bewuste keuzes te kunnen maken, is het belangrijk om een richtlijn te hebben in wat gezond en minder gezond beleg is.

Verzadigd vet
Zodra je in de supermarkt bent, raak je overspoeld door het aanbod aan gezond en minder gezond broodbeleg. Misschien heb je een standaard routine gevonden door de schappen, waarbij je telkens voor hetzelfde beleg kiest. Wat lekker is, hoeft niet automatisch gezond te zijn: zoet broodbeleg, zoals hagelslag en jam, kan ervoor zorgen dat je meer trek krijgt door de dag heen. Als je puur gaat kijken naar verzadigde (lees: ongezonde) vetten, dan is dit met name in rode vleeswaren terug te vinden. Denk aan boterhamworst, salami, carpaccio, leverworst en filet americain. Om te smeren is halvarine een betere keuze dan volle roomboter, omdat dit laatste veel verzadigd vet bevat.

‘If you keep good food in your fridge, you’ll eat good food’

Gezond broodbeleg
In mager, wit vleeswaar zit over het algemeen minder verzadigd vet. Een voorbeeld van mager vlees is kipfilet of kalkoen. Houd je vooral van kaas, dan is het raadzaam om te kijken naar de nummers. Dit geeft namelijk de hoeveelheid vet aan. Zo is 20+ of 30+ kaas een beter alternatief dan 45+ kaas. Voorbeelden van verantwoord broodbeleg zijn Hüttenkäse, geitenkaas en mozzarella. Pindakaas is een geval apart. Het bevat namelijk veel eiwitten, maar ook ongezonde vetten. Een gezonder alternatief is notenpasta of 100% pindakaas. Verder kun je 1 of 2 keer per week kiezen voor vette vis vanwege de vetzuren, zoals zalm en tonijn.

Er is nog veel meer dan alleen het rechttoe rechtaan beleg. Wil je regelmatig variatie op je boterham, probeer dan eens te experimenteren met groente, fruit, tofu en het maken van een gezonde spread. Veelzijdige groentes zijn bijvoorbeeld paprika, rucola, veldsla, komkommer, tomaat en wortel. Combineer dit met hummus, avocado, ei of verse aardbeien voor een nieuwe smaaksensatie!

Om een gezond eetpatroon aan te houden, hoef je jezelf niet alles te ontzeggen. Bewust omgaan met je ontbijt en lunch betekent variëren en zo vaak mogelijk kiezen voor magere/minder zoute varianten. In ieder geval is er veel meer mogelijk dan alleen het standaard ‘bammetje’ kaas of vlees.

Gezond beleg is het halve werk

Wat kies jij op je brood? De belangrijkste richtlijnen zijn om te letten op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en genoeg te variëren met je ontbijt of lunch.

Een gezond eetpatroon begint bij de invulling van je ontbijt en lunch. Sommige belegsoorten zijn beter dan andere. Om bewuste keuzes te kunnen maken, is het belangrijk om een richtlijn te hebben in wat gezond en minder gezond beleg is.

Verzadigd vet
Zodra je in de supermarkt bent, raak je overspoeld door het aanbod aan gezond en minder gezond broodbeleg. Misschien heb je een standaard routine gevonden door de schappen, waarbij je telkens voor hetzelfde beleg kiest. Wat lekker is, hoeft niet automatisch gezond te zijn: zoet broodbeleg, zoals hagelslag en jam, kan ervoor zorgen dat je meer trek krijgt door de dag heen. Als je puur gaat kijken naar verzadigde (lees: ongezonde) vetten, dan is dit met name in rode vleeswaren terug te vinden. Denk aan boterhamworst, salami, carpaccio, leverworst en filet americain. Om te smeren is halvarine een betere keuze dan volle roomboter, omdat dit laatste veel verzadigd vet bevat.

‘If you keep good food in your fridge, you’ll eat good food’

Gezond broodbeleg
In mager, wit vleeswaar zit over het algemeen minder verzadigd vet. Een voorbeeld van mager vlees is kipfilet of kalkoen. Houd je vooral van kaas, dan is het raadzaam om te kijken naar de nummers. Dit geeft namelijk de hoeveelheid vet aan. Zo is 20+ of 30+ kaas een beter alternatief dan 45+ kaas. Voorbeelden van verantwoord broodbeleg zijn Hüttenkäse, geitenkaas en mozzarella. Pindakaas is een geval apart. Het bevat namelijk veel eiwitten, maar ook ongezonde vetten. Een gezonder alternatief is notenpasta of 100% pindakaas. Verder kun je 1 of 2 keer per week kiezen voor vette vis vanwege de vetzuren, zoals zalm en tonijn.

Er is nog veel meer dan alleen het rechttoe rechtaan beleg. Wil je regelmatig variatie op je boterham, probeer dan eens te experimenteren met groente, fruit, tofu en het maken van een gezonde spread. Veelzijdige groentes zijn bijvoorbeeld paprika, rucola, veldsla, komkommer, tomaat en wortel. Combineer dit met hummus, avocado, ei of verse aardbeien voor een nieuwe smaaksensatie!

Om een gezond eetpatroon aan te houden, hoef je jezelf niet alles te ontzeggen. Bewust omgaan met je ontbijt en lunch betekent variëren en zo vaak mogelijk kiezen voor magere/minder zoute varianten. In ieder geval is er veel meer mogelijk dan alleen het standaard ‘bammetje’ kaas of vlees.