Geeft snurken een groter risico op hartritmestoornissen?

Geplaatst: 26 maart 2018

Snurken is meestal irritant. Vaak wordt er wat lacherig over gedaan. Iemand snurkt en hij - meestal een hij - is middelpunt van een grap. Onschuldig zou je denken, maar is dat wel zo? Tsuru expert en cardioloog Drs. Ruud van Langeveld geeft je het antwoord op deze vraag.

Snurken zonder apneu
In 2014 verscheen dit onderzoek in The Laryngoscope waarin dat ter discussie werd gesteld. Het betrof een studie met ruim 900 mensen die wel snurkten, maar geen apneu hadden. De leeftijd was relatief jong: tussen 18 en 50 jaar. Wat opviel was dat de snurkers vaatafwijkingen hadden die in dezelfde mate ook bij rokers voorkomen. De vaatafwijkingen kon je in gelijke ernst ook aantreffen bij mensen met suikerziekte. Dat is natuurlijk nogal een vaststelling. Weliswaar mag je dit ene onderzoek niet als bewijzend beschouwen, maar een suggestie dat snurken (zonder apneu) net zo nadelig voor je vaten is als roken of diabetes, is wel om serieus te nemen.

Gebrek aan zuurstof
Slaapapneu betekent dat je ademhaling af en toe kort stopt tijdens de slaap. Een onderscheid tussen gewoon snurken en snurken met apneu is niet helemaal scherp af te grenzen. Ook snurken kan samengaan met een lichte daling in het zuurstofgehalte in het bloed. Zodra dat plaatsvindt in de nacht gaat je hartslag omhoog, wordt je onrustig en wordt je eerder wakker. Net zoals je vaatwand kan gaan verdikken als reactie op het dalen van zuurstof, reageert ook je hart op de regelmatig terugkerende stress van zuurstoftekort. Het hartweefsel wordt wat stugger. Dat uit zich in ritmestoornissen, en met name boezemfibrilleren. Het gaat dan om een - overigens vaker voorkomende - verstoring in de hartslag die snel en onregelmatig het hart op hol brengt. Lees hier meer over slaapapneu.

Als dat een keer gebeurt heeft het geen consequenties. Wanneer de ritmestoornissen vaker voorkomen, is het wel zaak om dit verder te laten onderzoeken. Net als bij een hoge bloeddruk kan zoiets veelvoorkomends als snurken, zonder dat je dat in de gaten hebt, dan toch vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van je hart.

Het is dus verstandig om te proberen het snurkprobleem aan te pakken. Niet alleen omdat het zo vervelend is voor de ander die naast je ligt, maar ook met het oog op de kwaliteit van je gezondheid en hart. In deze blog lees je een aantal tips om snurken te voorkomen.

'Snoring is a good indication that one person is asleep but no one else is'

ademhaling     hartritmestoornissen     hartslag     slaapapneu     snurken    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie