Geeft rood vlees een groter risico op hartaanvallen?

Geplaatst: 09 april 2018

Gedachten als ''rood vlees is ongezond en bezorgt je verstopte bloedvaten'', ''je kunt beter kip eten dan biefstuk'' en ''vegetariërs gaan minder snel dood'' doemen vaak op als het om vlees gaat, aldus Tsuru Expert en cardioloog Drs. Ruud van Langeveld. Hij geeft in deze blog meer uitleg over de relatie tussen rood vlees en het hart.

Zeg vlees en je zegt vet
Om te beginnen: eerst een onderscheid. Dat is nogal belangrijk voor het doen van een uitspraak waar je wat aan hebt. Vlees wordt natuurlijk verdeeld in rood (varken, lam, rund) en wit (kip, kalkoen, konijn). Beide kunnen al dan niet fabrieksmatig bewerkt worden door zout en conserveringsmiddelen toe te voegen.

Aan de ene kant dus ''vers'' onbewerkt vlees. Aan de andere kant bewerkt en geconserveerd. Denk aan salami, bacon en hotdogs. De overtuiging dat vlees ervoor zorgt dat je cholesterol omhoog gaat heeft zich - bijna traditioneel - in onze hoofden vastgezet. Niet zonder reden. Oudere studies legden een duidelijk overtuigend verband tussen het vele verzadigde vet in vlees en het onmiskenbare, nare gevolg: de hartaanval.

Mager en bewerkt vlees
Het zit anders in elkaar. Huidig onderzoek toont aan dat alleseters in vergelijking met vegetariërs - ondanks het eten van meer verzadigd vet uit vlees - toch een lager (slecht) LDL-cholesterol hebben. En het is juist dat LDL dat een verband heeft met hartproblemen. De huidige onderzoeken laten dan ook geen enkel verband zien tussen het eten van mager, onbewerkt rood vlees en hartaanvallen of verstopte aderen.

Dat verband is er wel bij bewerkt vlees, zoals we dat bijvoorbeeld kennen in de vorm van worstjes en vleeswaren voor op je brood. Dat bevat gemiddeld zo’n 4 maal meer zout en 1.5 meer nitraten. Zout verhoogt zoals bekend de bloeddruk en is daardoor verantwoordelijk voor een wel degelijk verhoogd hartrisico. De nitraten leveren daarnaast ook hun vervelende bijdrage. Ze verminderen de gevoeligheid voor insuline en bevorderen daardoor de kans op diabetes.

Kip of mager rood vlees maakt dus niets uit voor je cholesterol, en evenmin met betrekking tot de kans op infarcten. Als je vlees eet, eet dan een echt stuk vlees. Blijf zo veel mogelijk weg van vleeswaren en ander fabrieksmatig geproduceerd vlees.


bewerkt vlees     bloeddruk     hart     hartaanvallen     rood vlees     vet    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie