Dit betekent het echt als je een hartverzakking krijgt

Geplaatst: 12 november 2018

Ik schrok me dood. Het leek wel of ik een hartverzakking kreeg!” Een bekende uitspraak. Maar als je er even over nadenkt, eigenlijk volledig onzinnig. Tsuru expert en cardioloog Drs. Ruud van Langeveld over de echte én spreekwoordelijke betekenis van een hartverzakking.

Jezelf doodschrikken
'Een hartverzakking krijgen' is creatief taalgebruik van laten we zeggen volkse aard. Meer niet. Een spreekwoord om beeldend uit te drukken dat jouw schrikken niet zomaar even een ding was. Maar toch: heftig schrikken en daar niet met een ongeschonden hart uitkomen. Het bestaat, al zakt je hart niet letterlijk een paar millimeter of centimeter. Er gebeurt wel iets wat daarop lijkt. Japanners hebben daar een naam aan gegeven: Tako Tsubo. Dat is eigenlijk een bolle kruik die zij gebruiken om inktvissen te vangen.

Grote hoeveelheid stresshormonen
Wat is de relatie tussen een bolle kruik en een echte hartverzakking? Bij een heftige emotionele schok worden er zoveel stresshormonen in het bloed uitgestort, dat het hart verlamd raakt. Van het ene op het andere moment. Het geeft het op. Wat je ziet is een bolle verzakking van het hart dat – als ware het getroffen door een hartinfarct – er levenloos bij hangt. Lijkend op deze bolle kruik.

Hoewel een hartverzakking vaak spreekwoordelijk wordt gebruikt bij een heftige schrikreactie, zijn er toch heel wat mensen die zich daadwerkelijk in het ziekenhuis melden met een hartverzakking. Het goede nieuws? Als je die eerste schok overleeft, trekt dat verzakken in de loop der weken geleidelijk aan weer bij.

Wees in ieder geval voorzichtig met iemand een hartverzakking toewensen. Niet zo aardig, als je je realiseert dat het wel degelijk kan gebeuren.

'Bij een heftige emotionele schok worden er zoveel stresshormonen in het bloed uitgestort, dat het hart verlamd raakt.'
Drs. Ruud van Langeveld, Cardioloog en Tsuru Expert
- Drs. Ruud van Langeveld, Cardioloog en Tsuru Expert

betekenis     hartverzakking     spreekwoord     stress     tsuru expert    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie