Top

De rol van cholesterol

Cholesterol is als oorsmeer. Het plakt en blijft aan de wanden van een holte hangen. Zo niet in het oor, dan wel in de bloedvaten. Maar zoals oorsmeer de taak heeft de oren te ‘smeren’, ligt dat bij het cholesterol anders.

Cholesterol is als oorsmeer. Het is vettig en het ziet er smerig uit. Het plakt en blijft aan de wanden van een holte hangen. Zo niet in het oor, dan wel in de bloedvaten. Maar zoals oorsmeer de taak heeft de oren te ‘smeren’, ligt dat bij het cholesterol anders.

Het nut van cholesterol
Het is niet het cholesterol an sich dat je gezondheid van je vaten aan gort werkt. In tegendeel zelfs. Vergelijk je je lichaam met een huis, dan is cholesterol het isolatie-materiaal van de hele elektrische bedrading. Geen zenuwbanen in het lichaam die werken als ze niet voldoende van elkaar zijn gescheiden. Heeft dat huis heel veel kamers, net zoals wij lichaamscellen hebben, dan zorgt cholesterol ervoor dat al die ruimtes los van elkaar bewoond kunnen worden. Het blijkt een bouwstof te zijn die de structuur van al die lichaamscellen in stand houdt. Iedere cel kan een cel zijn, als je de buitenkant ervan een goede stevige bulk geeft.

Cholesterol ‘vult’ je keuken met basisvoorraden om je voedsel te kunnen bereiden. Geen voedzame maaltijd zonder meel, olie of kruiden. Zonder cholesterol geen levenbrengende hormonen. Geen bijnierschorshormonen, geen galvloeistof die overigens weer een rol speelt in de verwerking van vet. Geen aanmaak van vitamine D.

De dagelijkse hoeveelheid cholesterol
Om al dat werk en die functies in goede banen te kunnen leiden, is er natuurlijk een bepaalde hoeveelheid cholesterol in je lichaam nodig. Je lever en darmen zorgen daarvoor. Je lever is een cholesterol producerende fabriek, die meer cholesterol produceert dan jij met je eitje binnenkrijgt. Je voeding draagt eigenlijk maar in beperkte mate bij aan de uiteindelijke hoeveelheid cholesterol.

Mocht je eens een feestmaal verorberen met heel veel cholesterolpakketjes, weet dan dat je lichaam dat onmiddellijk opmerkt. En haar maatregelen neemt. De eigen cholesterolfabriek in de lever zet haar machines even op non-actief. Je zult niet snel een teveel krijgen.

Kortom, cholesterol is broodnodig. En zeker geen evil in disguise. Er zijn echter wel verschillen in het soort cholesterol. Houd dus de komende blogs in de gaten voor meer informatie.

De rol van cholesterol

Cholesterol is als oorsmeer. Het plakt en blijft aan de wanden van een holte hangen. Zo niet in het oor, dan wel in de bloedvaten. Maar zoals oorsmeer de taak heeft de oren te ‘smeren’, ligt dat bij het cholesterol anders.

Cholesterol is als oorsmeer. Het is vettig en het ziet er smerig uit. Het plakt en blijft aan de wanden van een holte hangen. Zo niet in het oor, dan wel in de bloedvaten. Maar zoals oorsmeer de taak heeft de oren te ‘smeren’, ligt dat bij het cholesterol anders.

Het nut van cholesterol
Het is niet het cholesterol an sich dat je gezondheid van je vaten aan gort werkt. In tegendeel zelfs. Vergelijk je je lichaam met een huis, dan is cholesterol het isolatie-materiaal van de hele elektrische bedrading. Geen zenuwbanen in het lichaam die werken als ze niet voldoende van elkaar zijn gescheiden. Heeft dat huis heel veel kamers, net zoals wij lichaamscellen hebben, dan zorgt cholesterol ervoor dat al die ruimtes los van elkaar bewoond kunnen worden. Het blijkt een bouwstof te zijn die de structuur van al die lichaamscellen in stand houdt. Iedere cel kan een cel zijn, als je de buitenkant ervan een goede stevige bulk geeft.

Cholesterol ‘vult’ je keuken met basisvoorraden om je voedsel te kunnen bereiden. Geen voedzame maaltijd zonder meel, olie of kruiden. Zonder cholesterol geen levenbrengende hormonen. Geen bijnierschorshormonen, geen galvloeistof die overigens weer een rol speelt in de verwerking van vet. Geen aanmaak van vitamine D.

De dagelijkse hoeveelheid cholesterol
Om al dat werk en die functies in goede banen te kunnen leiden, is er natuurlijk een bepaalde hoeveelheid cholesterol in je lichaam nodig. Je lever en darmen zorgen daarvoor. Je lever is een cholesterol producerende fabriek, die meer cholesterol produceert dan jij met je eitje binnenkrijgt. Je voeding draagt eigenlijk maar in beperkte mate bij aan de uiteindelijke hoeveelheid cholesterol.

Mocht je eens een feestmaal verorberen met heel veel cholesterolpakketjes, weet dan dat je lichaam dat onmiddellijk opmerkt. En haar maatregelen neemt. De eigen cholesterolfabriek in de lever zet haar machines even op non-actief. Je zult niet snel een teveel krijgen.

Kortom, cholesterol is broodnodig. En zeker geen evil in disguise. Er zijn echter wel verschillen in het soort cholesterol. Houd dus de komende blogs in de gaten voor meer informatie.