Top

De opkomst van gefermenteerd voedsel voor je maag en darmen

Je staat er misschien niet bij stil, maar veel producten hebben eerst fermentatie ondergaan voordat ze hun lekkere smaak kregen. Dit zijn ook dagelijkse producten zoals kaas en yoghurt. In deze blog lees je meer over de kunst van fermentatie.

Voeding voor gezonde darmen wordt steeds belangrijker. Sommige gefermenteerde producten dragen bij aan een gezonde balans van darmbacteriёn en zijn langer houdbaar.

Wat is fermenteren?
Fermentatie is een proces waarbij bacteriёn, schimmels en gisten (ook wel micro-organismen) worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Tijdens zo’n fermentatieproces worden bepaalde producten ingelegd in zout. Hierdoor is het product langer houdbaar. Dit klinkt natuurlijk niet lekker. Toch is de techniek er op gericht om eten niet te laten bederven, maar te laten veranderen. De zuurgraad, smaak, textuur of geur verandert doordat deze micro-organismen bepaalde stoffen omzetten of afbreken, zoals suiker.

Waarom is het gezond?
Veel gefermenteerde producten worden geroemd om hun gezondheidseffecten vanwege de probiotische werking. Naast dat het beter te verteren is, zou het ook een rol kunnen spelen bij een gezonde balans in darmbacteriёn en een betere weerstand. Dit is nog niet met grootschalig onderzoek bewezen.

Lees ook: Heeft probiotica invloed op je gezondheid?

Veel dagelijkse, maar ook minder dagelijkse producten zijn gefermenteerd. Bekijk hieronder het lijstje met gezonde gefermenteerde producten.

Kefir. Dit wordt gemaakt door kefirkorrels aan melk toe te voegen. De kefirkorrels bevatten gisten en bacteriёn. Er ontstaat dan een dikke, melkachtige substantie vergelijkbaar met yoghurt of karnemelk.

Tempeh wordt gemaakt uit gefermenteerde sojabonen die zijn samengeperst. Het is een eiwitrijke vleesvervanger die op allerlei manieren aan je maaltijd kan worden toegevoegd.

Kimchi. Een populair Koreaans bijgerecht, dat bestaat uit gefermenteerde kool of andere gefermenteerde groenten.

Zuurkool. Een echte wintergroente die gefermenteerd is met melkzuurbacteriёn. Bereid het als stamppot, in de oven, in een hartig gerecht of maak er zuurkoolsoep van.

Yoghurt en kaas. We staan er vaak niet bij stil dat deze producten ook gefermenteerd zijn. Bij de productie hiervan worden melkzuurbacteriёn gebruikt, die suikers omzetten in melkzuur.

Niet alle gefermenteerde producten zijn gezond. Bier, wijn, sojasaus en droge worst zijn bijvoorbeeld ook gefermenteerd. Om bier en wijn te maken heb je gist nodig. Echte sojasaus bevat gefermenteerde sojabonen en schimmels, maar ook veel zout.

De opkomst van gefermenteerd voedsel voor je maag en darmen

Je staat er misschien niet bij stil, maar veel producten hebben eerst fermentatie ondergaan voordat ze hun lekkere smaak kregen. Dit zijn ook dagelijkse producten zoals kaas en yoghurt. In deze blog lees je meer over de kunst van fermentatie.

Voeding voor gezonde darmen wordt steeds belangrijker. Sommige gefermenteerde producten dragen bij aan een gezonde balans van darmbacteriёn en zijn langer houdbaar.

Wat is fermenteren?
Fermentatie is een proces waarbij bacteriёn, schimmels en gisten (ook wel micro-organismen) worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Tijdens zo’n fermentatieproces worden bepaalde producten ingelegd in zout. Hierdoor is het product langer houdbaar. Dit klinkt natuurlijk niet lekker. Toch is de techniek er op gericht om eten niet te laten bederven, maar te laten veranderen. De zuurgraad, smaak, textuur of geur verandert doordat deze micro-organismen bepaalde stoffen omzetten of afbreken, zoals suiker.

Waarom is het gezond?
Veel gefermenteerde producten worden geroemd om hun gezondheidseffecten vanwege de probiotische werking. Naast dat het beter te verteren is, zou het ook een rol kunnen spelen bij een gezonde balans in darmbacteriёn en een betere weerstand. Dit is nog niet met grootschalig onderzoek bewezen.

Lees ook: Heeft probiotica invloed op je gezondheid?

Veel dagelijkse, maar ook minder dagelijkse producten zijn gefermenteerd. Bekijk hieronder het lijstje met gezonde gefermenteerde producten.

Kefir. Dit wordt gemaakt door kefirkorrels aan melk toe te voegen. De kefirkorrels bevatten gisten en bacteriёn. Er ontstaat dan een dikke, melkachtige substantie vergelijkbaar met yoghurt of karnemelk.

Tempeh wordt gemaakt uit gefermenteerde sojabonen die zijn samengeperst. Het is een eiwitrijke vleesvervanger die op allerlei manieren aan je maaltijd kan worden toegevoegd.

Kimchi. Een populair Koreaans bijgerecht, dat bestaat uit gefermenteerde kool of andere gefermenteerde groenten.

Zuurkool. Een echte wintergroente die gefermenteerd is met melkzuurbacteriёn. Bereid het als stamppot, in de oven, in een hartig gerecht of maak er zuurkoolsoep van.

Yoghurt en kaas. We staan er vaak niet bij stil dat deze producten ook gefermenteerd zijn. Bij de productie hiervan worden melkzuurbacteriёn gebruikt, die suikers omzetten in melkzuur.

Niet alle gefermenteerde producten zijn gezond. Bier, wijn, sojasaus en droge worst zijn bijvoorbeeld ook gefermenteerd. Om bier en wijn te maken heb je gist nodig. Echte sojasaus bevat gefermenteerde sojabonen en schimmels, maar ook veel zout.