De invloed van gedachten op emoties

Geplaatst: 02 november 2016

Emoties komen vaak op een onverwacht moment: toch zijn ze onmisbaar. Er worden veel betekenissen gegeven aan het woord emotie, variërend van heel pragmatisch tot spiritueel. Het belangrijkste is een definitie die zinvol is. Vaak wordt een emotie omschreven als een reactie van het lichaam op de gedachten die zich afspelen in je geest.

Kettingreactie
Emoties hebben een grote invloed op je gezondheid en balans. In feite werken emoties als een kettingreactie: een negatieve emotie is een negatieve reactie op negatieve gedachten, en zo is ook een positieve emotie een positieve reactie op positieve gedachten. Dit zou betekenen dat emoties vooral opgeroepen worden door gedachten en niet door situaties. Dit is misschien moeilijk voor te stellen, omdat je er meestal vanuit gaat dat je stemming en emoties vooral door je omgeving bepaald worden. Natuurlijk gaat het een beetje makkelijker wanneer het mee zit en moeilijker wanneer het tegenzit.

'Emotion is energy in motion'

Pessimist en optimist
Op veel dingen die gebeuren heb je geen invloed. Gelukkig heb je wel invloed op je gedachten. Als je de gedachten over een situatie een positieve kant op kunt sturen dan lok je daarmee ook een positieve emotie uit. De ene persoon kan dit makkelijker en de ander wat moeilijker. Een optimist is positief, ook voor de toekomst. Een pessimist is negatief en vooral gericht op de keerzijde van een positieve gebeurtenis. Een kenmerk is dat je jezelf continu druk maakt over nare dingen die helemaal niet hoeven te gebeuren. Het is bewezen dat optimisten minder last van stress hebben en meer geluk ervaren.


emoties     gedachten     optimist     pessimist    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie