Top

7 tips om te koken met minder vet

Koken met minder vet kan heel simpel en snel. Lees onze tips hoe je dat kunt doen, en geniet van meer smaak!

Tijdens het kookproces worden er vaak onbewust meer verzadigde vetten toegevoegd. Met de volgende tips leer je om te koken met minder vet, zónder dat de smaak verloren gaat.

1. Vervang slagroom of crème fraîche
Griekse yoghurt of kwark is romig, waardoor dit gebruikt kan worden in soepen, taarten, cakes of sauzen. Je kunt ook kiezen voor hüttekäse in plaats van crème fraîche.

2. Ga voor mager vlees, vis en gevogelte
Verwijder de vetrandjes na de bereiding, en verwijder van tevoren het vel van kip. Laat gepaneerd vis- en vlees voor wat het is, want die nemen veel vet op.

3. Maak je eigen bakspray
Heb je een anti-aanbaklaag, dan heb je vaak niet eens boter nodig. Dit geldt vooral als je een pan gebruikt die niet te groot is. Wil je toch bakken, kies dan voor je eigen bakspray met een deel normale olijfolie en vijf delen water in een pompje, en schudden maar.

4. Kook je groenten kort
Kort koken in weinig water zorgt ervoor dat de meeste vitamines en smaak behouden blijven. Nog beter voor de smaak is het om je groenten, vlees of vis te stomen.

5. Verhit olie of braadvet eerst goed
Anders neemt het product meer vet op dan je zou willen, waardoor de natuurlijke smaak verloren gaat.

6. Schep het vet van warme soepen of sauzen
Laat je warme soepen of sauzen eerst afkoelen, dan verschijnt er een dun laagje vet. Deze kun je er gemakkelijk af scheppen.

7. Kies voor kruiden in plaats van zout
Kruiden en specerijen zijn een goede vervanger voor zout. Maak je eigen pesto, gebruik peterselie als topping of ga voor kurkuma. Peper kan in principe bij elke maaltijd. Lees meer in onze blog over het gebruik van kruiden en specerijen.

Een gezond eetpatroon begint al bij het bereidingsproces. Dit betekent niet dat je helemaal geen vet meer moet eten, maar je kunt je maaltijden in de basis gezonder maken door verzadigd vet zo veel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Welke van deze tips pas jij al toe?

7 tips om te koken met minder vet

Koken met minder vet kan heel simpel en snel. Lees onze tips hoe je dat kunt doen, en geniet van meer smaak!

Tijdens het kookproces worden er vaak onbewust meer verzadigde vetten toegevoegd. Met de volgende tips leer je om te koken met minder vet, zónder dat de smaak verloren gaat.

1. Vervang slagroom of crème fraîche
Griekse yoghurt of kwark is romig, waardoor dit gebruikt kan worden in soepen, taarten, cakes of sauzen. Je kunt ook kiezen voor hüttekäse in plaats van crème fraîche.

2. Ga voor mager vlees, vis en gevogelte
Verwijder de vetrandjes na de bereiding, en verwijder van tevoren het vel van kip. Laat gepaneerd vis- en vlees voor wat het is, want die nemen veel vet op.

3. Maak je eigen bakspray
Heb je een anti-aanbaklaag, dan heb je vaak niet eens boter nodig. Dit geldt vooral als je een pan gebruikt die niet te groot is. Wil je toch bakken, kies dan voor je eigen bakspray met een deel normale olijfolie en vijf delen water in een pompje, en schudden maar.

4. Kook je groenten kort
Kort koken in weinig water zorgt ervoor dat de meeste vitamines en smaak behouden blijven. Nog beter voor de smaak is het om je groenten, vlees of vis te stomen.

5. Verhit olie of braadvet eerst goed
Anders neemt het product meer vet op dan je zou willen, waardoor de natuurlijke smaak verloren gaat.

6. Schep het vet van warme soepen of sauzen
Laat je warme soepen of sauzen eerst afkoelen, dan verschijnt er een dun laagje vet. Deze kun je er gemakkelijk af scheppen.

7. Kies voor kruiden in plaats van zout
Kruiden en specerijen zijn een goede vervanger voor zout. Maak je eigen pesto, gebruik peterselie als topping of ga voor kurkuma. Peper kan in principe bij elke maaltijd. Lees meer in onze blog over het gebruik van kruiden en specerijen.

Een gezond eetpatroon begint al bij het bereidingsproces. Dit betekent niet dat je helemaal geen vet meer moet eten, maar je kunt je maaltijden in de basis gezonder maken door verzadigd vet zo veel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Welke van deze tips pas jij al toe?