6 tips voor een voedzame week zonder vlees

Geplaatst: 11 maart 2019

Misschien heb je er wel eens over nagedacht. Vlees kost de samenleving miljarden euro's per jaar. Volgens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je zelfs 130 liter water, 76 km autorijden en 770 gram(!) dierenvlees door slechts één week geen vlees te eten. Dat is heel wat, naast dat het ook nog eens gezonder voor je is. Maar hoe begin je een week zonder vlees als je het nooit geprobeerd hebt?

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Laten we allereerst voorop stellen dat af en toe vlees eten helemaal niet slecht is. Toch is het goed om stil te staan bij hoeveel vlees je in de week eet. Sommigen eten iedere dag vlees, terwijl anderen van afwisseling houden en ook vis of vegetarisch op het menu zetten. Met de tips hieronder hoeft vegetarisch eten helemaal niet saai of lastig te zijn.

1. Vervang vlees door soja
Het vegetarische schap in de bekendere supermarkten heeft zich de afgelopen jaren flink uitgebreid. Mis je dus echt een stukje vlees, dan kun je daarvoor in de plaats vegetarische kipstukjes, tofu, tempeh of vegetarisch gehakt proberen. Dit is op basis van soja. Let daarbij wel op de hoeveelheid zout (minder dan 1,1 gram per 100 gram).

2. Eet meer peulvruchten, zaden en noten
Peulvruchten, zaden en noten zijn onmisbaar in een vegetarisch menu. Denk aan allerlei soorten bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, pinda's, walnoten, amandelen en zaden, zoals chiazaad, pijnboom- en pompoenpitten. Eet ze gerust bij je warme maaltijd of lunch!

3. Een ei hoort erbij
Eieren zijn volwaardige vleesvervangers. Ze bevatten genoeg vitamine B12 en eiwitten. Volgens het Voedingscentrum kun je bij een vegetarisch voedingspatroon 3 a 4 eieren in de week eten.

Lees ook: Zijn eieren slecht voor mijn cholesterol?

4. Varieer met groenten, kruiden en bereiding
Zet groene bladgroenten op het menu, zoals spinazie en andijvie. Maak er bijvoorbeeld een stamppot van. Of bereid aubergine, spruitjes, venkel, paprika of champignons in de oven in plaats van in de pan. (Verse) kruiden zijn extra smaakmakers die je gerecht kunnen versterken.

Lees ook: Gezonde kruiden en specerijen

5. Probeer seitan
Seitan is een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Door de vleesachtige structuur kun je dit gebruiken in allerlei klassieke gerechten, curry's, pasta's en zelfs op een broodje.

6. Eet algen en zeewier
Algen en wieren zitten bomvol eiwitten, ijzer en jodium. Je kent zeewier misschien wel als bijgerecht bij sushi, maar er bestaat ook zeewier in de vorm van pasta. Eet ze dus gerust wat meer.

Lees ook: Is zeewier gezond of een hype?

En tot slot: eet niet elke dag hetzelfde, maar varieer met de verschillende vleesvervangers zodat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Er zijn ontzettend veel vegetarische recepten te vinden op internet waar je inspiratie uit kunt halen.

Ga jij deze week de uitdaging aan? We zijn benieuwd! Laat het ons weten via een reactie hieronder.


internationale week zonder vlees     recepten     tips     variatie     vegetarisch     vleesvervanger    


Op de hoogte blijven?
Inschrijven
Terug naar overzicht


Deel dit bericht:


0 Reacties

Plaats een reactie