Top

4 redenen waarom je vaker vis moet eten

Vis is gezond! Het bevat namelijk onmisbare visvetzuren voor je lichaam en hersenen. Kom in deze blog de vier belangrijkste gezondheidsvoordelen van vis te weten.

Vis bevat belangrijke visvetzuren zoals omega-3, die je lichaam niet zelf aanmaakt. Dit is onmisbaar voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Lees hieronder welke gezondheidsvoordelen van vis bekend zijn.

1. Verbeteren van cognitieve functies
De visvetzuren uit vette vis zijn belangrijk voor diverse hersenfuncties, zoals concentratie, geheugen, motoriek en stemming. Een van deze visvetzuren is omega-3. Er bestaan maar weinig voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, waardoor de algemene richtlijn is om twee keer per week vis te eten.

2. Goed voor hart- en bloedvaten
Verschillende onderzoeken wijzen erop dat omega-3 de ‘vetafzetting’ in de vaatwand remt en een vertragend effect heeft op de bloedstolling. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Een hoeveelheid van 0,2 gram omega-3 per dag zou de kans al aanzienlijk verkleinen.

3. Een bron van vitamines en eiwit
Vette vis kennen we vooral van sushi. Vergeet niet dat vette vis een hoop vitamines en mineralen bevat. Denk aan vitamine A, B2, B6, B12,D en mineralen zoals jodium en seleen. Ook bevat vis veel eiwit. Lees in onze blog wat de voordelen zijn van eiwitten.

4. Snel en gezond
Last but not least: vis bevat meer onverzadigd vet dan vlees, is over het algemeen snel gaar en kan op allerlei manieren worden klaargemaakt. Het kan zowel gebakken als rauw worden gegeten. Eet het bijvoorbeeld op een cracker, in een salade of maak er een roerbakmaaltijd van.

Eet je een keer per week vette vis, dan zit je al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van omega-3. Daarnaast profiteer je van andere stoffen in vis die gezond zijn. Wissel gebakken vis af met vette vis zoals sardientjes, ansjovis, forel, haring, paling, tonijn, zalm en makreel.

4 redenen waarom je vaker vis moet eten

Vis is gezond! Het bevat namelijk onmisbare visvetzuren voor je lichaam en hersenen. Kom in deze blog de vier belangrijkste gezondheidsvoordelen van vis te weten.

Vis bevat belangrijke visvetzuren zoals omega-3, die je lichaam niet zelf aanmaakt. Dit is onmisbaar voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Lees hieronder welke gezondheidsvoordelen van vis bekend zijn.

1. Verbeteren van cognitieve functies
De visvetzuren uit vette vis zijn belangrijk voor diverse hersenfuncties, zoals concentratie, geheugen, motoriek en stemming. Een van deze visvetzuren is omega-3. Er bestaan maar weinig voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, waardoor de algemene richtlijn is om twee keer per week vis te eten.

2. Goed voor hart- en bloedvaten
Verschillende onderzoeken wijzen erop dat omega-3 de ‘vetafzetting’ in de vaatwand remt en een vertragend effect heeft op de bloedstolling. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Een hoeveelheid van 0,2 gram omega-3 per dag zou de kans al aanzienlijk verkleinen.

3. Een bron van vitamines en eiwit
Vette vis kennen we vooral van sushi. Vergeet niet dat vette vis een hoop vitamines en mineralen bevat. Denk aan vitamine A, B2, B6, B12,D en mineralen zoals jodium en seleen. Ook bevat vis veel eiwit. Lees in onze blog wat de voordelen zijn van eiwitten.

4. Snel en gezond
Last but not least: vis bevat meer onverzadigd vet dan vlees, is over het algemeen snel gaar en kan op allerlei manieren worden klaargemaakt. Het kan zowel gebakken als rauw worden gegeten. Eet het bijvoorbeeld op een cracker, in een salade of maak er een roerbakmaaltijd van.

Eet je een keer per week vette vis, dan zit je al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van omega-3. Daarnaast profiteer je van andere stoffen in vis die gezond zijn. Wissel gebakken vis af met vette vis zoals sardientjes, ansjovis, forel, haring, paling, tonijn, zalm en makreel.