Top

3 tips om de lunchpauze op het werk goed te gebruiken

Neem jij altijd braaf je bammetjes mee naar het werk, om ze vervolgens aan je bureau op te eten? Dan ben je niet de enige. In deze blog lees je hoe je van de dagelijkse lunchpauze een fijn en productief moment maakt.

Uit onderzoeksresultaten van Glassdoor blijkt dat van de 2.000 medewerkers in het Verenigd Koninkrijk, 82% minder dan een uur de tijd neemt voor lunch. Daarbij neemt 12% helemaal geen pauze. Bovendien is 28,4% van die groep medewerkers aan het surfen op internet in de lunchpauze. Een schrikbarende conclusie.

Lunchen achter het bureau of in de auto oogt misschien efficiënt en tijdbesparend, maar dat is het allesbehalve. Ook in Nederland kunnen we er wat van. Uit eerder onderzoek van European Eating at Work, waarbij 1.210 werkende Nederlanders werden ondervraagd, bleek dat 1 op de 5 medewerkers achter het bureau luncht. De gemiddelde lunchtijd is zo’n 26 minuten.

Dat kan veel beter. Met deze tips vermijd je de ‘eet achter je bureau’ cultuur.

1. Eet wat vaker met collega’s buiten de bedrijfsmuren.
Even naar een leuke bistro in de nabije omgeving, of ergens een broodje halen en in het park opeten.

2. Beweeg en spoor collega’s aan om dit ook te doen.
Wanneer je achter je bureau luncht, bereikt je energielevel al snel een dieptepunt omdat je niet loskomt van je werkzaamheden. Bovendien zijn de effecten van langdurig zitten niet mis. Wees dus actief, en neem je collega’s hierin mee. Een wandeling in de buitenlucht, al is het maar kort, geeft energie.

Lees ook: De strijd tegen langdurig zitten

3. Breng je manager op de hoogte van Lunchpool.
Met de webapplicatie Lunchpool leer je onbekende collega’s beter kennen tijdens de lunch. Elke dag worden er nieuwe collega’s uitgenodigd die daarmee hun interne netwerk razendsnel uitbreiden. Daarnaast is samen eten natuurlijk een perfect middel voor meer verbinding, waarbij er nieuwe ideeёn kunnen ontstaan.

Flexibel werken wordt steeds normaler, waardoor er minder aandacht is voor een lange lunchpauze. Flexibiliteit brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zoals een betere werk-privé balans. Toch is er dan ook minder ruimte om op te laden, zodat je de rest van de dag aankunt. Daarom is het aan te raden om een lunchpauze te gebruiken waarvoor het bedoeld is: eten, ontspannen en collega’s beter leren kennen.

3 tips om de lunchpauze op het werk goed te gebruiken

Neem jij altijd braaf je bammetjes mee naar het werk, om ze vervolgens aan je bureau op te eten? Dan ben je niet de enige. In deze blog lees je hoe je van de dagelijkse lunchpauze een fijn en productief moment maakt.

Uit onderzoeksresultaten van Glassdoor blijkt dat van de 2.000 medewerkers in het Verenigd Koninkrijk, 82% minder dan een uur de tijd neemt voor lunch. Daarbij neemt 12% helemaal geen pauze. Bovendien is 28,4% van die groep medewerkers aan het surfen op internet in de lunchpauze. Een schrikbarende conclusie.

Lunchen achter het bureau of in de auto oogt misschien efficiënt en tijdbesparend, maar dat is het allesbehalve. Ook in Nederland kunnen we er wat van. Uit eerder onderzoek van European Eating at Work, waarbij 1.210 werkende Nederlanders werden ondervraagd, bleek dat 1 op de 5 medewerkers achter het bureau luncht. De gemiddelde lunchtijd is zo’n 26 minuten.

Dat kan veel beter. Met deze tips vermijd je de ‘eet achter je bureau’ cultuur.

1. Eet wat vaker met collega’s buiten de bedrijfsmuren.
Even naar een leuke bistro in de nabije omgeving, of ergens een broodje halen en in het park opeten.

2. Beweeg en spoor collega’s aan om dit ook te doen.
Wanneer je achter je bureau luncht, bereikt je energielevel al snel een dieptepunt omdat je niet loskomt van je werkzaamheden. Bovendien zijn de effecten van langdurig zitten niet mis. Wees dus actief, en neem je collega’s hierin mee. Een wandeling in de buitenlucht, al is het maar kort, geeft energie.

Lees ook: De strijd tegen langdurig zitten

3. Breng je manager op de hoogte van Lunchpool.
Met de webapplicatie Lunchpool leer je onbekende collega’s beter kennen tijdens de lunch. Elke dag worden er nieuwe collega’s uitgenodigd die daarmee hun interne netwerk razendsnel uitbreiden. Daarnaast is samen eten natuurlijk een perfect middel voor meer verbinding, waarbij er nieuwe ideeёn kunnen ontstaan.

Flexibel werken wordt steeds normaler, waardoor er minder aandacht is voor een lange lunchpauze. Flexibiliteit brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zoals een betere werk-privé balans. Toch is er dan ook minder ruimte om op te laden, zodat je de rest van de dag aankunt. Daarom is het aan te raden om een lunchpauze te gebruiken waarvoor het bedoeld is: eten, ontspannen en collega’s beter leren kennen.