Top

3 eettips om je cholesterol te verlagen

Een hoog cholesterol heeft een verband met hart- en vaatziekten. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die cholesterolverlagend kunnen werken. Welke dat zijn, lees je in deze blog van cardioloog en Tsuru expert Drs. Ruud van Langeveld.

Cholesterol draait om balans. Je moet de invloed ervan niet naar een al te hoog niveau tillen, maar aan de andere kant is het ook niet erg verstandig om het zo-zo te laten. De truc is om het binnen bepaalde grenzen te houden. Lees hieronder hoe je dat doet.

Neem en geniet van een gezond ontbijt
Er bestaat een onbetwistbaar verband tussen geregeld volkorengranen eten en een lager risico op hart- en vaatziekten. Een groot literatuuroverzicht laat een afname zien van 20%.

Vooral haver is de moeite van het eten waard. Het bevat betaglucaan, een vezel die in dit opzicht heel effectief is. Vooral het LDL (het ‘slechte’ cholesterol) zal er wel bij varen.

Terug naar de oude havermout? Ja, zonder twijfel.

Kies voor gezonde ondersteuning
Eet een appel, peer of wat ander fruit tussendoor. Maakt niet uit wanneer je dat doet.

Elke dag een portie noten en je risico verlaagt met 28%. Er zijn aanwijzingen dat 3-4 Braziliaanse noten per dag genoeg is om je cholesterol te verminderen.

Ook heel bijzonder is dat echte chocolade je LDL–cholesterol verlaagt. Pure chocolade met veel cacao, dat wel.

Je avondeten: beter dan een statine
Keus genoeg. Denk aan vette vis.

Er is al veel gezegd over de rol van vis. We weten het. En het is echt zo. Daarnaast is er veel bekend over de cholesterolverlagende werking van bonen, erwten en linzen. Een portie boontjes en je LDL gaat omlaag.

Hoewel alle groenten goed zijn voor je hart, geldt dat al helemaal voor groene bladgroenten. Die helpen omdat ze zich binden aan galzuur. Dat geeft je lichaam de mogelijkheid om cholesterol via je darmen kwijt te raken.

Eet een beetje meer mediterraan. Extra vierge olijfolie bijvoorbeeld, een prachtige bron om je LDL te verlagen.

3 eettips om je cholesterol te verlagen

Een hoog cholesterol heeft een verband met hart- en vaatziekten. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die cholesterolverlagend kunnen werken. Welke dat zijn, lees je in deze blog van cardioloog en Tsuru expert Drs. Ruud van Langeveld.

Cholesterol draait om balans. Je moet de invloed ervan niet naar een al te hoog niveau tillen, maar aan de andere kant is het ook niet erg verstandig om het zo-zo te laten. De truc is om het binnen bepaalde grenzen te houden. Lees hieronder hoe je dat doet.

Neem en geniet van een gezond ontbijt
Er bestaat een onbetwistbaar verband tussen geregeld volkorengranen eten en een lager risico op hart- en vaatziekten. Een groot literatuuroverzicht laat een afname zien van 20%.

Vooral haver is de moeite van het eten waard. Het bevat betaglucaan, een vezel die in dit opzicht heel effectief is. Vooral het LDL (het ‘slechte’ cholesterol) zal er wel bij varen.

Terug naar de oude havermout? Ja, zonder twijfel.

Kies voor gezonde ondersteuning
Eet een appel, peer of wat ander fruit tussendoor. Maakt niet uit wanneer je dat doet.

Elke dag een portie noten en je risico verlaagt met 28%. Er zijn aanwijzingen dat 3-4 Braziliaanse noten per dag genoeg is om je cholesterol te verminderen.

Ook heel bijzonder is dat echte chocolade je LDL–cholesterol verlaagt. Pure chocolade met veel cacao, dat wel.

Je avondeten: beter dan een statine
Keus genoeg. Denk aan vette vis.

Er is al veel gezegd over de rol van vis. We weten het. En het is echt zo. Daarnaast is er veel bekend over de cholesterolverlagende werking van bonen, erwten en linzen. Een portie boontjes en je LDL gaat omlaag.

Hoewel alle groenten goed zijn voor je hart, geldt dat al helemaal voor groene bladgroenten. Die helpen omdat ze zich binden aan galzuur. Dat geeft je lichaam de mogelijkheid om cholesterol via je darmen kwijt te raken.

Eet een beetje meer mediterraan. Extra vierge olijfolie bijvoorbeeld, een prachtige bron om je LDL te verlagen.